MCQs physical education class 11 unit 8

 multiple choice questions and answers


1. The branch of biology in which the physical structure of organisms is studied.

(a) Physiology

(b) Anatomy

(c) Physiology

(d) Anthropometry Physiology


Answer :- (b) Anatomy


2. Canisiology is formed by the combination of two words of which language? Canci ologie +

(a) French

(b) English

(c) Hindi

(d) Greek


Answer :-(d) Greek


3. How many total bones are found in children.

(a) 206

(b) 213

(c) 214

(d) 207


Answer :-(b) 213


4. How many bones are there in the body of an adult?

(a) 213

(b) 306

(c) 206

(d) 207


Answer :-(c) 206


5. Sesamoid bones are found in which of the following parts of the body?

(a) skull bone

(b) bones of the spine

(c) bones of hands and feet

(d) rib bones


Answer :- (c) Bones of hands and feet


6. The longest bone of the body.....

(a) Scapula

(b) Humerus

(c) scapula

(d) Femur


Answer :- (d) Femur


7. Places where the ends of two or more bones meet are called?

(a) shaft

(b) Floor

(c) Addition

(d) mail


Answer :-(c) Addition


8. Which of the following is a suitable example of a possessive addition?

(a) elbow joint

(b) wrist joint

(c) thumb joint

(d) shoulder joint


Answer :- (a) Elbow joint


10. How many types of muscle fibers are there?

(a) two

(b) three

(c) four

(d) five


Answer :-(a) Two


11. Which muscles in the human body work according to the wishes of the human being?

(a) involuntary muscles

(b) voluntary muscles

(c) cardiac muscles

(d) none of the above


Answer :- (b) Voluntary muscles


12. Which are the muscles whose structure is similar to voluntary muscles and functions are similar to involuntary muscles?

(a) muscles of hands and feet

(b) the muscles of the digestive system

(c) cardiac muscles

(d) chest muscles


Answer :- (c) Heart muscles


13. Which of the following organs is not related to the respiratory system?

(a) larynx

(b) air tubes

(c) veins

(d) Lungs


Answer :- (c) Veins


14. In which part of the blood flow institution, only pure blood circulates?

(a) heart

(b) Arteries

(c) veins

(d) capillaries


Answer :- (b) Arteries


15. Which of the following organs is used to purify impure blood?

(a) heart

(b) Lungs

(c) capillaries

(d) Arteries


Answer :- (b) Lungs


16. How many chambers are there in the structure of the heart?

(a) 2

(b) 8

(c) 4

(d) 3


Answer :-(c) 4

Comments

Popular posts from this blog

CLASS 11 BST CH-5 CASE STUDIES AND VALUE BASED QUESTIONS (EMERGING MODES OF BUSINESS)

MCQs of Class 11 home science ch 3 food, nutrition, health and fitness mcq question with answer

Class 11 home science ch 2 mcq questions with answer