Class 11 home science ch 2 mcq questions with answer
Class 11 home science chapter 2 understanding the self MCQ questions with answer
Multiple Choice Questions
Q 1. Related to the concept of self are two other concepts _________ and _________.
a) Person and identity
b) Identity and personality
c) Identity and feelings
d) Development and realization
Ans. b) Identity and personality
Q 2. Your relationship and role with others refer to ____________ of self.
a) Social aspect
b) Emotional aspect
c) Physical aspect
d) Cognitive aspect
Ans. a) Social aspect
Q 3. Personal aspect of self is associated with ____________ only.
a) Others
b) You
c) Yours
d) Theirs
Ans. b) You
Q 4. Self-concept and self- esteem are elements of _____________.
a) Identity
b) Feelings
c) Pride
d) Self- rating
Ans. a) Identity
Q 5. In development from infant to __________________ there are changes in self too.
a) Infancy
b) Childhood
c) Adulthood
d) Adolescent
Ans. d) Adolescent
Q 6. _______________ starts in about 18 months of age in infants.
a) Others recognition
b) Self-image recognition
c) Recognition of self body
d) Others image recognition
Ans. b) Self-image recognition
Q 7. “I am tall” example of self is given in which stage of life?
a) Adolescence
b) Early childhood
c) Old age
d) Childhood
Ans. b) Early childhood
Q 8. In ___________________ they can differentiate between “Ideal Self’’ and “Real Self’’.
a) Adolescence
b) Adulthood
c) Middle childhood
d) Infancy
Ans. c) Middle childhood
Q 9. The anxiety to understand Self is seen more in _______________ stage.
a) Adolescence
b) Middle childhood
c) Infancy
d) Adulthood
Ans. a) Adolescence
Q 10. Menarche usually is considered the point of ______________ in girls.
a) Sexual maturity
b) Cognitive maturity
c) Physical maturity
d) Emotional maturity
Ans. a) Sexual maturity
11. Period of adolescence is generally called a 'period of storm of stress' due to various changes in their
(a) Physical and cognitive domain
(b) Emotional domain
(c) Social domain
(d) All the domains
Ans. (d) All the domains
12. Conforming to peer pressure can be
(a) Positive
(b) Negative
(c) Both positive and negative
(d) Of no consequence
Ans. (c) Both positive and negative
13.identity refers to those qualities or aspects of a person that links her to a group.
(a) Identity
(b) Personal
(c) Physical
(d) All of these
Ans. (a) Identity
14.A sense of personal continuity and of uniqueness from other people is called
(a) Identity
(b) Self-concept
(c) Self esteem
(d) All of these
Ans. (a) Identity
15. The product of self-esteem, self knowledge and the social self to form self as a whole is called
(a) Self-concept
(b) Self-esteem
(c) Identity
(d) All of these
Ans. (a) Self-concept
16. Development of selfhood and identity is not influenced by which of the following factor
(a) Age
(b) Gender
(c) Culture
(d) Money
Ans. (d) Money
17. When did children start to talk and express themselves
(a) 2 years
(b) 4 years
(c) 3 years
(d) 1 year
Ans. (c) 3 years
18. Sudden and rapid increase in height, weight and body proportions is called :
(a) Puberty
(b) Growth spurt
(c) Maturation
(d) Development
Ans. (b) Growth spurt
19.During this period children start making social comparisons.
(a) Middle childhood
(b) Early childhood
(c) Adolescence
(c) Infancy
Ans. (a) Middle childhood
20. During adolescence, the individual's identity is influenced by rapid______ changes.
(a) Physical
(b) Biological
(c) Social
(d) All of the above
Ans. (d) All of the above
21. It refers to the totality of a person's experiences, ideas, thoughts and feelings with regard to herself/ himself.
(a) Self-concept
(b) Self-esteem
(c) self
(d) self evaluation
Ans. (c) self
22. Conforming to peer pressure can be :
(a) Positive.
(b) Negative
(c) Both positive and negative
(d) Of no consequence
Ans. (c) Both positive and negative
23. Which type of parenting means that the parents are caring, loving and supportive towards child's effort and accomplishment.
(a) Firm and affectionate
(b) Uninvolved
(c) Permissive
(d) Authoritarian
Ans. (a) Firm and affectionate
24. Period of adolescence is generally called a 'a period of Strom of stress' due to various changes in their
(a) Physical and cognitive domain
(b) Emotional domain
(c) Social domain
(d) All the domains
Ans. (d) All the domains
25. How can parents improve relation with their adolescents children's, by
(a) Communicate frequently
(b) Providing them opportunity
(d) Making decision for them
(c) Both (a) and (b)
Ans. (d) Making decision for them
26. It can be described as an individual's subjective evaluation of their own worth.
(a) Self image
(b) Self-esteem
(c) Self
(d) Self concept
Ans. (c) Self
Case Study Based MCQ Questions
1. During each stage of our development, from infancy to old age, we have to accomplish certain tasks which enable us to move on to the next stage of development. For example, a task during late infancy and early childhood (between 2-4 years of age) is to achieve bowel and bladder control. Without this, participation in most of the social and community activities would become impossible for the child. The task during the period of adolescence, according to Erikson is to develop a sense of identity, a satisfactory self-definition. The reason why the stage of adolescence is critical for identity development is because there is an enhanced focus on the development of the self. It is believed that the adolescent faces an identity crisis.
(i) Which among the following is not a reason for identity crises during adolescence
(a) Enhanced focus on the development of self during adolescence
(b) Intensely concerned with understanding their self during adolescence
(c) Ever changing sense of selfhood and identity during adolescence
(d) Influence of rapid physical and biological changes along with changing social demands.
Ans. (c) Ever changing sense of selfhood and identity during adolescence
(ii) Which among the following is/are characteristic/s of the Adolescent's sense of self --
(a) Abstract Self-descriptions
(b) Fluctuating Sense of Self
(c) Contradictory Self-descriptions
(d) All of these
Ans. (d) All of these
(iii) Adolescents are expected to start behaving like adults and take on responsibilities related to family, work, society, etc. This change is often known as--
(a) Biological transformation
(b) Emotional transformation
(c) Physical transformation
(d) Social transformation
Ans. (d) Social transformation
(iv) When an adolescent starts to describe himself/herself on the basis of inner aspects of personality, it is known as --
(a) Contradictory self-description
(b) Abstract self-description
(c) Self-consciousness and Self-centeredness
(d) Fluctuating sense of self
Ans. (b) Abstract self-description
2. Adolescent are expected to behave in an adult-like manner and begin to take on responsibilities related to family, work or marriage. This social transformation from dependent child to independent person occurs differently in different cultures. Western cultures generally emphasize independence in terms of 'separation" from parents (both physical and psychological). On the other hand, non-western cultures, such as the Indian, focus on interdependence within the family. In all cultures, however, adolescence is reported to be accompanied by dilemmas and disagreements. For instance, it is common to see that an adolescent may rebel against being treated "like a child" but at the same time may herself/himself seek comfort as a child would. The parents too may often tell the adolescent to "behave like a grown up", but their other actions may indicate to the adolescent that they do not think that she/he is quite grown up. This may be somewhat different for girls and boys depending on the expectations of the family, in a particular culture. Thus, the adolescent herself experiences conflicting feelings and also receives conflicting messages and social expectations from the people around her/him.
(i) Adolescents are over-concerned about their physical appearance and looks, because they
(a) Are self-conscious and pre-occupied
(b) Want to be extrovert and socially popular
(c) Have fluctuating sense of self
(d) Respond differently in different situations
Ans. (a) Are self-conscious and pre-occupied
(ii) Which of the following is a prominent indication of emotional changes among adolescents
(a) Happiness
(b) Anger
(c) Attraction
(d) Mood swings
Ans. (d) Mood swings
(iii) In context of cognitive changes during adolescence, the leap that take place is that adolescents
(a) Describe in concrete terms
(b) Describe self in comparative terms
(c) Think in abstract terms
(d) None of these
Ans. (c) Think in abstract terms
(iv) Which of the following culture focus on interdependence of adolescents within the family--
(a) Western culture
(b) Indian culture
(c) Eastern culture
(d) None of these
Ans. (b) Indian culture
Comments
Post a Comment